kop

VLIEGVISSEN IN FRANKRIJK - in heldere kalkriviertjes en rivieren


terug naar Lorraine
terug naar Haute-Marne (champagne-ardennes)

(ingezonden februari 2005 door coachman)

Belangrijk zijn onder anderen de bovenloop van La Plaine bij Celles-sur Plaine (riviertje vormt de grens Vosges en Meurthe et Moselle), La Vesouze etc. Verder heb ik de Rognon, de Rongeant (omg, Poisons) bevist. Ook de Aube is op verschillende plaatsen de moeite waard. Echte stekken noemen heeft echt geen zin omdat het kleine riviertjes zijn, de vis zit toch steeds op andere plekken; Ik struin met behulp van goede kaarten gewoon langs de verschillende riviertjes, waarvan ik soms niet eens de naam ken;
Namen van grotere plaatsen kan ik je wel geven; Het gebied ligt grotendeels in de driehoek Nancy, Straatsburg en Besancon. Belangrijke plaatsnamen in die omgeving zijn Lunéville, Baccarat, Joinville, Chaumont en Langres (deze laatste plaatsnaam is bekend bij degenen die gebruik maken van de route de soleil).
Ik koop (vrijwel altijd in de lokale tabac) veelal gewoon een carte de vacance-vergunning waarmee je vrijwel overal binnen een bepaald gebied mag vissen.
Sedert een aantal jaren huurde ik een houten chalet (gehuurd van vliegvisser Jean Luc Pierrel uit Lunéville) in Les noires Colas (Bionville) vlak bij het riviertje La Plaine en ging van daar uit (soms met Jean Luc) op zoek naar de diverse watertjes in oa de naastgelegen dalen.
Tegenwoordig ga ik er (samen met Anne) met de caravan op uit. Ik zoek dan de campings die aan een riviertje liggen; (ik ben na Kyllburg iets voorzichtiger geworden met het kiezen van de camping).
Is het ergens niks (komt ook voor) dan rij ik gewoon weer een stukje verder naar een volgende camping met potentieel viswater.
Ik heb daarom ook een verzameling goede kaarten en campinggidsen aangelegd.

Over de riviertjes in noord Frankrijk in het gebied Haute marne, Meurthe et moselle en Vosges kan ik je in het algemeen vertellen dat het veelal superheldere beken zijn met een lichtgekleurde steen/morene/zandbodem, die over het algemeen smaller zijn dan bijv de Kyll. Het is echter wel zo dat de (kleinere) bruine forel echte wilde forel is die supermooi (vaak mooier dan elders) gekleurd zijn. Ook de vlagzalm is wonderlijk mooi getekend. Je komt er vrijwel nooit een al dan niet inlandse vliegvisser tegen.
De noord-franse vliegvisser Jean Luc Pierrel uit Lunéville is een kunstenaar in het indianenvissen; hij maakt prachtworpen onder en tussen de soms dichte begroeing. Hij vist veel met eendekontvliegjes en meivlieg imitaties.
Sommige Fransen vissen nog echt traditioneel met authentiek gebonden devaux-vliegen en een antiek rietenmandje met daarin de vangst die eerst in de versgeplukte varens wordt gerold. Sommige Fransen zijn ook gek op automatische reels en split-cane hengels.
Voor degenen die niet uit zijn op grote vangsten en de droge vlieg en CDC hoog in het vaandel hebben is het een fantastisch gebied. Je moet van zoeken en soms van struinen door de bush houden, vooral een goede kaart (bijv 1:25000) meenemen, maar dan kom je ook op de onbetreden plaatsen en zijn die paar soms met moeite gevangen visjes een prachtige en spannende ervaring. Het is op zijn minst een verrassing om de loop van een riviertje te volgen en langs het water een half in elkaar gezakt spookhuis kompleet met in de wind kreunende luiken en muizengeritsel tegen te komen. Ook staan er zomaar midden in nergens ruines langs het water, compleet met sluisjes van voormalige watermolens smederijden (forges) en zagerijen (scieries) tegen te komen (let ook op deze namen als je op een kaart kijkt). Zoals altijd zit de vis veelal bij dat soort obstakels en bruggetjes. Ook op de plaatsen waar je overdag geen rimpeltje in het water ziet kun je zo tegen donker met je neus in de boter vallen; dan zijn ze er ineens wel, vooral als de insekten in grote getale verschijnen. Ook mini-riviertjes (een beek is in frankrijk al gauw een rivier) hebben soms diepe poelen waar heel onverwacht de wat grotere jongens liggen.
Het is en blijft echter een kleine manier van wadend en struinend vliegvissen; licht vissen dus; mooie rolworpjes maken helpt; je moet zoeken en er op uit trekken; niet daar op die ene plek vissen waar iedereen al is geweest. Het is geen dagvergunning kopen voor anderhalve kilometer Kyll (lot) waar alle bomen al voor je zijn omgezaagd en de maatse vis in overvloed op je ligt te wachten. Voor degenen die er oog voor hebben kan deze manier van vliegvissen echter grote aantrekkingskracht hebben. Ik ben zelf inmiddels zwaar verslaafd.